Google Street View opnames 2017 zijn zeer teleurstellend

Gegevens van Google allesbehalve gebiedsdekkend

Op 14 december 2017 is Google begonnen om de Belgische Street View-beelden gefotografeerd in 2017 beschikbaar te stellen in Google Maps. Voor het grondgebied van de gemeentes Edegem en Kontich en de stad Antwerpen voer ik controles uit op de gegevens van Google om te zien van wanneer de meest recente beelden zijn. Daaruit blijkt dat deze opnames veel minder gebiedsdekkend zijn dan die van de periode 2008-2009. Een steekproef in andere gemeenten bevestigd die informatie. Dat betekend dat voor veel plaatsen de meest recente Google Street View-beelden bijna 10 jaar oud zijn. Het valt bovendien niet te verwachten dat de eerstvolgende jaren er Street View-foto’s bijgemaakt zullen worden in België.

Wat wel en wat niet?

De meeste van de 360°-beelden die Google fotografeerde, zijn gemaakt in de centra van steden en gemeenten, maar Google heeft de omvang van die centra zeer beperkt gehouden. Zo zijn in Antwerpen buiten de ring minder dan de helft van de straten gefotografeerd in 2017. In de districten Hoboken en Ekeren is dat zelfs minder dan 25%. In het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo is Google in 2017 niet geweest.

Als je de gegevens in Edegem en Kontich bekijkt, valt het op dat ze in die gemeenten vooral enkele straten rondom de gemeentehuizen en rondom bedrijventerreinen hebben gefotografeerd. Daarbuiten is Google enkel op 50% van de gewestwegen geweest. Bij de Street View-opnames van 2013/2014 is de zuidelijke helft van Edegem en volledig Kontich ook niet aan bod gekomen. Hierdoor zijn er voor de meeste straten in deze gemeentes alleen Street View-beelden beschikbaar uit de periode 2008/2009.

Naast de volledige controle van deze drie gemeentes heb ik ook nog steekproefsgewijs allerlei andere regio’s in België gecontroleerd en het lijkt er op dat de situatie over heel België zeer gelijkaardig is.

Alternatieven

360°-beeldendatabank Vlaanderen

In de periode 2008-2010 werden er in opdracht van het AGIV 360°-beelden gemaakt van heel Vlaanderen die zeer gelijkaardig zijn aan Google Street View. In eerste instantie moesten deze Mobile Mapping beelden dienen om de gemeentes de Vlaamse verkeersdbordendatabank aan te laten vullen zonder dat ze daarvoor het terrein op moesten. Daarna konden Vlaamse overheidsdiensten, gemeentebesturen en leidingbeheerders diezelfde beelden ook hergebruiken.

Tussen oktober 2014 en september 2016 zijn in opdracht van het Agentschap Informatie Vlaanderen (waar het AGIV is in opgegaan) gebiedsdekkend voor Vlaanderen 360°-beelden gemaakt. Opnieuw zijn deze beelden alleen beschikbaar voor de deelnemers van GDI-Vlaanderen en medewerkers van GRB-heffingsplichtigen, dus jammer genoeg wordt deze Vlaamse overheidsdatabank niet ontsloten voor het brede publiek. Het is niet duidelijk wanneer er door Informatie Vlaanderen opnieuw opnames zullen gemaakt worden, maar dat zal om budgettaire redenen zeker niet voor eind 2018 gebeuren.

https://overheid.vlaanderen.be/producten-diensten/360-beeldendatabank-vlaanderen

Mapillary

Sinds 2013 is het open data project Mapillary wereldwijd begonnen met het maken van foto’s op straatniveau te maken. De beelden in Mapillary worden door vrijwilligers gemaakt met behulp van actioncams en gsm’s. Hierdoor verschillen de beelden van Street View, omdat je er niet in kan roteren zoals in een 360° beeld. Doordat 360°-camera’s bereikbaar worden voor iedereen, zijn ze ondertussen begonnen om ook echte 360°-beelden toe te voegen via het project Mapillary 360.

Het is Mapillary uiteraard nog niet gelukt om op 5 jaar tijd om van de hele wereld met behulp van vrijwilligers foto’s te maken. In België zijn er een aantal heel actieve Mapillary vrijwilligers waardoor sommige regio’s in de periode 2016-2017 zeer goed in beeld zijn gebracht. Zeker de as Brussel-Antwerpen, maar ook Leuven, Brugge, Oostende en Roeselare zijn uitgebreid gefotografeerd. Ontbreekt jou regio nog, dan kan je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met je smartphone of actioncam en de Mapillary app.

Een extra voordeel van Mapillary is dat er zowel voor QGIS 3.x als voor ArcGIS Pro een plugin beschikbaar is, waarmee je de beelden rechtstreeks in je GIS-software kan bekijken.


http://www.mapillary.com

OpenStreetCam

OpenStreetCam is een open data project dat heel hard lijkt op Mapillary, maar dat specifiek opgezet is als extra informatiebron voor de vrijwilligers van OpenStreetMap. OpenStreetCam heette in eerste instantie dan ook OpenStreetView, maar omwille van copyright op de term Street View, zijn ze van naam moeten veranderen. Voor de OpenStreetMap open data kaarten wordt Mapillary ook intensief gebruikt trouwens. Jammer genoeg bevat OpenStreetCam voor België niet zoveel beelden. Het bevat vooral beelden van de autosnelwegen in ons land.


openstreetcam.org

Bing Streetside

In de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kent Google Street View een beetje concurrentie van eeuwige rivaal Microsoft, met het product Bing Streetside. Technisch lijkt het sterk op Google Street View, maar het is maar in een beperkt aantal landen beschikbaar. In België beschikt Bing Maps niet over Streetside beelden en voorlopig is er ook geen reden om aan te nemen dat die er ooit gaan komen.

http://www.bing.com/maps/

Eigen opnames laten maken

Er zijn in België verschillende binnen- en buitenlandse bedrijven actief op de markt van de 360°-beelden. Je kan dus net zoals het Agentschap Informatie Vlaanderen zelf beelden laten maken, waarvoor de prijs vooral zal afhangen van het aantal kilometer wegen dat je wil laten fotograferen. Groot voordeel is natuurlijk dat juist die plaatsen gefotografeerd worden die je nodig hebt. Zo worden er in Nederland bijvoorbeeld 360°-beelden gemaakt van alle bevaarbare waterwegen. Groot nadeel is uiteraard de prijs, voor een kleine gemeente ben je al snel duizenden euro kwijt om gebiedsdekkend standaard 360°-beelden te laten maken. Als je dan graag HD-beelden wil, ga je al heel snel over de €10.000.

Besluit

Door de gebieden die door Google voor Street View gefotografeerd werden in 2017 zo sterk te beperken, wordt de bruikbaarheid ervan op korte termijn steeds minder. Hierdoor zullen open data projecten zoals Mapillary op middellange termijn aan belang winnen en de rol van Google Street View overnemen.

De data die gebruikt is om de kaart boven dit artikel te maken, is te downloaden van op pCloud.

English version of this article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.