Kopiëren van WFS-gegevens naar PostGIS met behulp van ogr2ogr (DEEL 1): installatie van ogr2ogr

Soms laat een webservice die je gebruikt in je GIS-toepassing het afweten en dat zorgt er dan voor dat je GIS-toepassing niet goed werkt of bepaalde info niet kan worden weergeven. Om dat op te vangen, kan het handig zijn om een lokale kopie te hebben van de data van die webservice. Voor een WFS webservice kan die data opgeslagen worden in een PostGIS databank. Hiervoor kan er gebruik gemaakt worden van het command-line commando ogr2ogr. Dit is niet zo moeilijk, maar een command-line commando schrikt sommige mensen misschien af. Daarom schreef ik een handleiding hoe je dat aanpakt van installatie tot en met het automatiseren van de importprocedure. Omdat dit zeer uitgebreid is geworden, is deze handleiding opgedeeld in 3 delen. In deel 1 komt de installatie van GDAL en ogr2ogr aan bod. In deel 2 komt het gebruik van ogr2ogr in een Windows batchbestand aan bod en in deel 3 het automatiseren van de importprocedure.

DEEL 1: GDAL en ogr2ogr installeren

Het commando ogr2ogr is een deel van de vertaalbibliotheek GDAL en dient om eenvoudige vectorgegevens te converteren van het ene formaat naar het andere. Sinds versie 2.0 ondersteund ogr2ogr ook PostGIS-gegevens. Het voordeel van GDAL is dat het beschikbaar is voor heel verschillende besturingssystemen en distro’s en dat de commando’s ook over die verschillende systemen hetzelfde blijven. Ik zal voor deze handleiding steeds Windows gebruiken, omdat dat het besturingssysteem is waar ik het meest mee werk. Deze manier van werken heb ik al gebruikt op Windows 7, Windows 10, Windows Server 2008 en Windows Server 2012 en het werkt bij allemaal op dezelfde manier. Voor de installatie op Linux en Mac kan je de nodige uitleg vinden op de GDAL-website.

GDAL wordt door heel veel verschillende GIS toepassingen op de achtergrond gebruikt om allerlei bewerkingen uit te voeren op vector- en rastergegevens. Dit heeft als voordeel dat de kans reëel is dat je GDAL en ogr2ogr al ter beschikking hebt als je één van die programma’s op je PC of server hebt staan. Als je bijvoorbeeld een recente versie van QGIS hebt, dan is GDAL al mee geïnstalleerd en moet je dat niet opnieuw doen.

GDAL installeren als deel van OSGeo4W

Op de website van GDAL kan je lezen dat het in Windows op verschillende manieren kan geïnstalleerd worden. Voor deze handleiding zullen we gebruik maken van OSGeo4W om GDAL te installeren. Je kan OSGeo4W op verschillende manieren gebruiken om GIS software te installeren en voor deze handleiding komt de meest eenvoudige methode aan bod waarbij verschillende courant gebruikte GIS-toepassingen geïnstalleerd worden.

Installatie:

 1. Download het installatiebestand: Van OSGeo4W zijn er twee versies beschikbaar: 32bit en 64bit. Naargelang de versie van Windows die je hebt, kies je de juiste van de twee. Als je een recente PC of server hebt, zal dit waarschijnlijk de 64bit versie zijn.
 2. Start het gedownloade bestand. In sommige gevallen heb je administrator rechten nodig op het toestel waarop je de software wil installeren.
 3. In het scherm dat dan verschijnt, selecteer je “Express Desktop Install” en je klikt op “Volgende”.
 4. In het volgende scherm selecteer je op z’n minst “GDAL”. Als je QGIS of GRASS GIS nog niet hebt, kan je die ineens ook mee aanvinken, dan worden die ook ineens mee geïnstalleerd. Klik dan op “Volgende”.

Hierna wordt de geselecteerde software gedownload en geïnstalleerd. Als dat gebeurd is, kan je ogr2ogr gebruiken. Als je de 32bit versie gebruikt hebt, is ogr2ogr waarschijnlijk geïnstalleerd in C:\OSGeo4W\bin\. Als je de 64bit versie gebruikt hebt, is ogr2ogr waarschijnlijk geïnstalleerd in C:\OSGeo4W64\bin\. In het vervolg van deze handleiding gaan we er van uit dat de 64bit versie geïnstalleerd is.

De geïnstalleerde versie van ogr2ogr controleren

Als je GDAL geïnstalleerd hebt met de voorgaande procedure of op een andere manier, kunnen we het geïnstalleerde programma gaan controleren. Dit gaan we doen in de Opdrachtprompt van Windows. Deze kan je in Windows 7 vinden in het “Start Menu” onder “Bureau-accessoires”. In Windows 10 kan je die vinden door tegelijk op de Windows-knop en de X te drukken.

Controle van ogr2ogr:

 1. Open de Windows Opdrachtprompt.
 2. Typ het commando where ogr2ogr. Windows gaat nu kijken of het ergens op jouw systeem ogr2ogr kan vinden en zo ja, waar die zich dan bevinden. In het voorbeeld hieronder heeft mijn computer twee exemplaren gevonden. Als er meer exemplaren beschikbaar zijn, zal Windows altijd de bovenste gebruiken. Daarom gaan we bekijken welke versie van ogr2ogr dat is.
 3. Typ het commando ogr2ogr --version. In het voorbeeld hieronder geeft dat als resultaat GDAL 1.8.0. Om ogr2ogr met PostGIS te gebruiken is dat een te oude versie, want we hebben minstens versie 2.0 nodig.
 4. Aangezien we GDAL ook via OSGeo4W geïnstalleerd hebben, kunnen we Windows duidelijk maken dat we dat exemplaar willen gebruiken. Typ daarvoor het commando C:\OSGeo4W64\bin\ogr2ogr --version. Dit geeft in het voorbeeld hieronder GDAL 2.2.3. Dat is een bruikbare versie, dus vanaf nu kunnen we ogr2ogr gaan gebruiken, maar we moeten er wel aan denken om telkens aan Windows duidelijk te maken dat we de versie van OSGeo4W willen gebruiken.

Het kan zijn dat op jouw computer er maar één versie staat en dat is natuurlijk geen probleem. Het kan ook zijn dat Windows ogr2ogr niet onmiddellijk vindt en dan moet je aan Windows altijd zeggen waar ogr2ogr te vinden is door eerst het path voor ogr2ogr te zetten, zoals in C:\OSGeo4W64\bin\ogr2ogr.

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met de Windows Opdrachtprompt kan je bij Wikibooks een goede inleiding hierover vinden.

Controle van psql:

Naast ogr2ogr gebruiken we optioneel ook het commando psql (zie deel 2). Psql wordt samen met QGIS geïnstalleerd. We gaan nu controleren of psql beschikbaar is.

 1. Open de Windows Opdrachtprompt.
 2. Typ het commando where psql. Windows gaat nu kijken of het ergens op jouw systeem psql kan vinden en zo ja, waar die zich dan bevinden.
 3. Typ het commando psql --version.
 4. Als Windows psql niet vindt via het where commando, moeten we aan Windows vertellen waar het staat. Aangezien we GDAL ook via OSGeo4W geïnstalleerd hebben, kunnen we Windows duidelijk maken dat we dat exemplaar willen gebruiken. Typ daarvoor het commando C:\OSGeo4W64\bin\psql --version. Als dit het geval is, moeten we er wel aan denken om telkens aan Windows duidelijk te maken dat we de versie van OSGeo4w willen gebruiken. Als Windows een andere versie van psqlvindt, zal dat in de meeste gevallen ook perfect werken. Als je PostGreSQL op je PC of server geïnstalleerd hebt, is daar ook steeds een versie van psql mee geïnstalleerd en die versie kan je ook gebruiken. Dan kan psql bijvoorbeeld in C:\Program Files (x86)\PostgreSQL\9.3\bin\psql.exe staan.

 

Deze handleiding gaat verder in DEEL 2 waar het gebruik van ogr2ogr in een Windows batchbestand aan bod komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.