Een puntenkaartlaag in QGIS omzetten naar een polygonenkaartlaag zonder plugins te gebruiken

Het is in QGIS mogelijk om in een paar stappen een putenkaartlaag om te zetten naar een polygonenkaartlaag.  Hiervoor zijn er wel enkele minimumvereisten aan de puntenkaartlaag, omdat QGIS moet weten welke punten samen moeten omgezet worden naar een polygoon en in welke volgorde die een polygoon moeten vormen. Om dit te illustreren heb ik een testkaartlaag met 7 punten gemaakt. Die kaartlaag heb ik twee nieuwe velden gegeven: “vlak” en “volgorde”.  Het veld “vlak” geeft aan welke punten samen één  vlak gaan vormen.  In dit voorbeeld moet het resultaat uit twee vlakken bestaan (1 & 2). Het veld “volgorde” geeft aan in welke volgorde die punten met elkaar verbonden moeten worden om een vlak te vormen. In dit voorbeeld verwachten we dus een driehoek en een vierhoek als resultaat.

In eerste instantie gaan we de puntenkaartlaag omzetten naar een lijnenkaartlaag. Hiervoor gaan we in de Toolbox Processing op zoek naar “Punten naar pad” of “Points to path”. Die tool openen we door er op te dubbelklikken.

Er opent dan een venster waarin we kunnen ingeven hoe de lijnenkaartlaag moet aangemaakt worden.  Bij Veld voor volgorde (Order field) selecteren we “volgorde” en Groeperingsveld (Group field) selecteren we “vlak”. Indien alle punten samen 1 groot vlak moeten vormen, zouden we deze instelling leeg kunnen laten. Bij paden (Paths) geven we in waar de lijnenkaartlaag moet opgeslagen worden.

Als we dan op Uitvoeren (Run) klikken wordt er een nieuwe kaartlaag aan ons project toegevoegd waarin er twee lijnen zitten.

Om deze lijnen naar een polygonenkaartlaag om te zetten, gaan we in de Toolbox Processing op zoek naar “Lijnen naar polygonen” (Lines to polygons). Die tool openen we door er op te dubbelklikken.

Er opent dan een venster waarin we kunnen ingeven welke lijnenkaartlaag we willen gebruiken als invoer.  In dit geval is dat onze eerder aangemaakte lijnenkaartlaag. Bij Polygonen kunnen we ingeven waar we de polygonenkaartlaag willen opslaan.

Als we dan op Uitvoeren (Run) klikken wordt er een nieuwe kaartlaag aan ons project toegevoegd waarin er twee polygonen zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.