Mijn favoriete QGIS plugins

Toen ik een maand geleden op FOSS4G in Prizren was, heb ik de QGIS AMA bijgewoond. Tijdens dit event was één van de dingen die Marco Bernasocchi en Matthias Kuhn bespraken, een lijstje van hun favoriete QGIS plugins. Ik vond dat een leuk idee, daarom schreef ik deze blog post waarin ik mijn eigen favoriete QGIS plugins oplijst. Ze staan vermeld in alfabetische volgorde. Ik wil iedereen aanmoedigen om zelf ook een lijstje te maken. Dit kan in de commentaren onder deze post of je schrijft bijvoorbeeld zelf een post hierover op je eigen blog.

Je zal merken dat sommige plugins al een aantal jaren niet meer geüpdatet zijn, maar als ze werken, werken ze. Ten minste voor mij werken ze nog en ze zijn essentieel in mijn dagelijks werk.

changeDataSource

Laatste update: 15 oktober 2020
Website: https://geogear.wordpress.com/2016/01/29/changedatasourceplugin-plugin-release-2-0/
Link naar de plugin repository: https://plugins.qgis.org/plugins/changeDataSource/
Omschrijving in de plugin meta data: Right click on layer tree to change single layer datasource or click on icon to change datasources globally

Waarom staat hij in deze lijst: Dit is eigenlijk een heel eenvoudige plugin, maar ik gebruik hem heel dikwijls. Ik gebruik hem als ik meerdere bestanden of webservices heb, met namen die maar een klein beetje van elkaar verschillen en ik moet wisselen tussen die versies. Of als ik een kaartlaag dupliceer en ik moet de locatie van de databron veranderen naar één van de andere versies. Ik weet dat er andere manieren zijn om andere versies toe te voegen, maar deze plugin zorgt er voor dat dat voor mij heel snel gaat. Het is ook een snelle manier om de locatie van een kaartlaag te zien.

Geometry Shapes

Laatste update: 3 maart 2021
Website: https://github.com/pvandegeer/GeometryShapes
Link naar de plugin repository: https://plugins.qgis.org/plugins/GeometryShapes/
Omschrijving in de plugin metadata: This plugin draws basic geometry shapes (primitives) with user defined measurements

Waarom staat hij in deze lijst: Deze plugin voegt een knop toe aan de Werkbalk Digitaliseren waarmee je rechthoeken en ovalen (en vierkanten en cirkels) kan toevoegen aan je kaartlaag. Nadat je een rechthoek toevoegt aan je kaartlaag, kan je daarna de lengte en breedte ervan ingeven zodat hij de exacte afmetingen heeft die je wil dat hij heeft. Ik gebruik dit bijvoorbeeld om parkeerplaatsen in te tekenen die een exacte standaardafmeting hebben. Op deze manier kan ik ze onmiddellijk de juiste afmeting geven, in plaats van ze maar min of meer juist in te tekenen op basis van een luchtfoto.

Laatste update: 17 augustus 2021
Website: https://github.com/xcaeag/Hotlink-QGis-Plugin
Link naar de plugin repository: https://plugins.qgis.org/plugins/Hotlink/
Omschrijving in de plugin meta data: Triggers actions on single click to facilitate the use of actions attached to vector layers

Waarom staat hij in deze lijst: Ik gebruik nog maar sinds kort acties in QGIS, kijk voor een voorbeeld naar mijn blog post over het toevoegen van OpenStreetMap data met behulp van QGIS Acties. Als je meer dan één actie hebt voor een kaartlaag en je gebruikt die allemaal door elkaar, dan is deze plugin essentieel.

Layers menu from project

Laatste update: 28 april 2023
Website: https://github.com/xcaeag/MenuFromProject-Qgis-Plugin
Link naar de plugin repository: https://plugins.qgis.org/plugins/menu_from_project/
Omschrijving in de plugin meta data: Build layers shortcuts menus based on QGIS projects

Waarom staat hij in deze lijst: Ik gebruik deze plugin dagelijks. Voor mij is dit een absolute must-have! Als je een QGIS project hebt met daarin je veelgebruikte kaartlagen, kan je dat ergens zetten en dan kan deze plugin hier automatische een menu van maken waarmee je heel eenvoudig en snel elk van die kaartlagen kan toevoegen aan de kaart waar je aan werkt. Omdat ik QGIS op meerdere computers op meerder locaties gebruik, heb ik een QGIS project aangemaakt en dat online gezet met behulp van GitLab Pages. Deze plugin kan gebruik maken van een QGIS project als een bestand, uit PostgreSQL en van een url. Je kan GIS-bestanden, webservices en PostGIS tabellen toevoegen aan je project en ze zullen met behulp van deze plugin weergegeven worden als menu items.

Er is wel één belangrijke waarschuwing nodig: Als je in je project een gegevensbron gebruikt die beveiligd is met een wachtwoord, en je zet je QGIS project op een publieke locatie, zorg er dan voor dat je een opgeslagen Authenticatie Configuratie gebruikt in QGIS die je gebruikersnaam en wachtwoord bevat, want een QGIS project encrypteert geen gebruikersnamen en wachtwoorden. Als je dezelfde Authentication Configuration Naam gebruikt op je verschillende computers of profielen, dan kan je nog steeds connecteren naar dezelfde PostGIS lagen.

QuickOSM

Laatste update: 11 april 2023
Website: https://docs.3liz.org/QuickOSM/
Link naar de plugin repository: https://plugins.qgis.org/plugins/QuickOSM/
Omschrijving in de plugin meta data: Download OSM data thanks to the Overpass API. You can also open local OSM or PBF files. A special parser, on top of OGR, is used to let you see all OSM keys available.

Waarom staat hij in deze lijst: Met deze plugin is het eenvoudig om OpenStreetMap data toe te voegen aan je QGIS project. Het bevat zelfs een paar “wizards” om op eenvoudige wijze queries te creëren om data te downloaden. Het heeft ook de mogelijkheid om met JOSM te verbinden, maar dat laatste onderdeel gebruik ik nooit.

QuickMapServices

Laatste update: 1 februari 2023
Website: https://nextgis.com/blog/quickmapservices/
Link naar de plugin repository: https://plugins.qgis.org/plugins/quick_map_services/
Omschrijving in de plugin meta data: Easy to add basemaps and geoservices

Waarom staat hij in deze lijst: Dit is één van de meest populaire QGIS plugins. Het laat je gemakkelijk basislagen toevoegen aan QGIS. Als je deze plugin net geïnstalleerd hebt, bevat hij nog niet veel basislagen, maar in de Settings is er een tabblad “More services” beschikbaar waar je het “contributed pack” kan installeren. Als je op die knop klikt, zullen er veel meer basislagen beschikbaar zijn in deze plugin. Maar als je deze extra lagen gebruikt, controleer dan zeker of je deze mag gebruiken, want ze hebben allemaal andere licentievoorwaarden. Dus als je er één van die kaartlagen wil gebruiken, moet je op de website van die kaartlaag de informatie over licenties nakijken.

Rectanglify

Laatste update: 7 mei 2020
Website: https://github.com/YoannQDQ/rectanglify
Link naar de plugin repository: Omschrijving in de plugin metadata: Add a digitizing tool which “rectanglifies” selected features of a polygon vector layer

Waarom staat hij in deze lijst: Ik gebruik deze plugin als ik rechthoekige objecten moet toevoegen aan een kaartlaag, maar waarvan ik de exacte breedte en lengte niet weet. Dan teken ik ze manueel in op basis van een luchtfoto in, zodat het resultaat min of meer rechthoekig is. Met een druk op een knop wordt deze perfect rechthoekig gemaakt. Als je rechthoeken met de hand intekent, is dit een must have plugin.

ZoomToBelgium

Laatste update: 23 maart 2023
Website: https://gitlab.com/GIS-projects/ZoomToBelgium
Link naar de plugin repository: https://plugins.qgis.org/plugins/ZoomToBelgium/
Omschrijving in de plugin metadata: A button to zoom to any of the Belgian administrative boundaries.

Goed om weten: Dit is een plugin die ik gemaakt heb.

Waarom staat hij in deze lijst: Ik heb deze plugin gemaakt, omdat ik heel dikwijls naar dezelfde administratieve grens moet inzoomen. Omdat ik in België woon en werk, heb ik deze plugin zo gemaakt dat hij de bounding boxes van alle administratieve grenzen in het land bevat: land, provincies, arrondissementen, gemeentes en districten. De eerste keer dat je hem gebruikt, moet je je favoriete grens selecteren. En vanaf dat je dan op de knop drukt, zoom je automatisch in naar diezelfde grens. Als iemand anders een versie wil maken voor een ander land, maak dan een fork de plugin en maak je eigen versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.